08 Mar 2011 Doamnelor, de 8 martie, Fibrio va rasfata cu un desert Fibrio

De cateva zile ma tot gandesc ce sa pregatesc doamnelor, domitelor si copilitelor care vor sarbatori ziua de 8 martie la Fibrio. Dintre toate gandurile, cel mai mult m-a convins cel dulce, parfumat si colorat: desertul. M-am gandit ca cel mai dulce martisor este, la alegere, o prajitura sanatoasa, fara faina din cereale (fie ea si fara gluten), cu fructe sau ciocolata adevarata sau, de ce nu, cu amandoua, cu blat din pudra de migdale sau alte nuci, cu fructoza sau stevia, cu frisca naturala sau spuma de soia (pentru cei care consuma).

 

 

Stiu ca le cunoasteti, dar m-am gandit sa va fac pofta, printr-o simpla recapitulare:

1. Prajitura Curcubeu. Ultimul venit, cel mai nou dorit. Plin de culoare, ca o raza de soare intr-o zi deprimanta de iarna tarzie, bucura papilele gustative mai ceva ca un curcubeu dupa ploaie. Bucuria pe care o trezeste vine din imbinarea atat de plina de viata dintre blatul de pudra de migdale proaspat si portocale, spuma de afine pastrate cu atata grija incepand din toamna tarzie si culminand cu cea mai sanatoasa si vesela culoare de pe pamant, verde crud atat de plin de speranta. Elementul surpriza (pentru cei care cunosc si inteleg) este sucul de iarba de grau, proaspat obtinut si pudra de spirulina. Uau! O nebunie de culori, o nebunie de arome din natura, o avalansa stari.

 

2. Prajitura Noapte si Zi. Este cea mai “usoara” prajitura de la Fibrio, atat din punct de vedere al greutatii, cat si al digestiei. Se lauda cu cel mai pufos blat, dar si cel mai light.

 

NZ.2

 

Este usor amarui, are doar albus de ou si cacao de cea mai buna calitate si completeaza perfect crema delicioasa din spuma de branza ecologica, stevia, fructoza si esenta naturala de lamaie si frisca naturala. Pentru a se prezenta elegant in fata voastra s-a imbracat intr-o delicata rochie din ganache de ciocolata neagra.

NZ.1

 

3. Prajitura Anastasia. Delicata si plina de viata ca nepotica mea care a inspirat aceasta prajitura si de la care am imprumutat si numele, este preferata de copii, dar si de parintii care vor sa completeze o petrecere aniversara in cinstea odraslelor dragi.

anastasia.1

 

Blaturile sunt o delicatesa in sine si au reputat un succes nebun sub forma de briose (ai casei stiu despre ce vorbesc). Cucereste de la prima vedere prin tinuta eleganta si frumos asortata intre straturi de crema din fructe conservate fara zahar in fiecare toamna, cu frisca naturala, pudra de alune de padure, fructe deshidratate si bucati de nuci.

 

anastasia.2

4. Prajitura Giovany. Nu l-am “gandit” eu ci mi-a fost suflat de o clienta draga mie, care a dorit sa faca o surpriza sotului cu tortul sau preferat, dar cu ingrediente de calitate, proaspete si fara aditivi. Gesturile de genul asta ma conving intotdeauna sa fac un efort sa concep un tort nou.

giovany.1

 

Gandul ca o persoana draga celei care-l comanda, va renunta la un desert “din plastic”, cu o tona de E-uri, pentru un altul cu ingrediente proaspete si naturale, imi da aripi sa creez acel ceva care bucura un amator de dulce. Cu ce se lauda Giovany? Mousse de ciocolata neagra, cremoasa si plina de visine in contrast cu un mousse de ciocolata alba si muuuulte afine.

giovany.2

5. Tarta cu fructe. Ea este cea care mi-a chinuit imaginatia. I-am schimbat blatul de cateva ori, am incercat zeci de variante pentru crema si m-am bucurat ca, macar toppingul de fructe de padure este sigur si de neschimbat. De ce a fost asa de greu, cand pentru mine a concepe deserturi este cel mai relaxant si minunat lucru?

Vroiam un desert racoros, dar sa nu se simt gustul de soia. De ce am folosit tofu? As dori, inainte de toate sa specific ca, acest  tofu il facem in casa din boabe de soia ecologice importate din Germania. Nu am avut alta solutie pentru deserturile fara proteina animala. Mai existau deserturile raw, dar nu toata lumea le intelege, asa ca … a trebuit sa aleg o cale de mijloc. Am intrebat si mi s-a raspuns. Asa am ajuns sa impac toate gusturile: proteina animala si fara proteina animala (gatit si negatit).

tarta_fructe.2

Dupa multe probe, tarta mea a pacalit majoritatea “cobailor”  (ei si-au ales denumirea, eu doar am preluat-o), in sensul ca nu se prindeau ca are tofu (chiar daca nu consuma acest aliment pentru ca nu le place). Asta am vrut: gust buna, racoros, fara gust de tofu. Sper ca am reusit.

 

            finish

 

Cam asta ar fi scurt descrierea personala si, ce-I drept subiectiva, a deserturilor de la Fibrio pe care fiecare mamica, domnita sau domnisorica o vor primi azi, la masa de pranz sau cina, din partea casei. La alegere! Dar, ce grea alegere, nu-I asa? Va dau un pont: dati cu zarul si lasati hazardul sa hotarasca daca vi se pare prea greu sa hotarati. Smile

 

Pentru mine 8 martie ramane ziua Mamei, ziua care ma vad ca si ieri scriind incet, sigur si cu emotie, pe o felicitare facuta manual special pentru EA, acele randuri pe care n-am sa le uit niciodata pentru ca fac parte din mine si nu vor muri niciodata:

DSCF0861

E ziua ta, mamico,

In dar ti-am adus inima,

Si crede-ma mamico,

Un dar mai frumos nu se putea.

***

Am vrut să-ţi culeg o floare,

Un mic ghiocel frumos,

Dar până la urmă moare

Şi cui e de folos?

***

Am vrut să-ţi culeg steluţe,

Să-ţi fac un frumos colier,

Dar cine nu ştie oare

Că în zori steluţele pier?

***

Am vrut să-ţi culeg o rază

De soare, să-ţi prind în păr,

Dar tu străluceşti mai tare

De dragoste şi dor.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses

  1. 1
    Laura 

    Felicitari pt cuvintele-ti frumoase, incarcate de o emotie calda care a fost molipsitoare ( cel putin in cazul meu pt ca m-a dus cu gandul la propriile-mi felicitari confectionate de mine pt mama intr-o zi ca aceasta, la parfumul acelor vremuri… si implicit la mama, frumoasa mama…)!
    Te citesc “din umbra”, daca pot sa zic asa, iar astazi nu m-am abtinut sa nu scriu ca sa te felicit pt doua lucruri : emotia pe care o transmiti uneori si care se citeste printre randuri si minunatiile astea care iti ies din maini… si care m-au convins ca sanatatea noastra si a celor dragi noua merita cel mai mare efort din lume, pt ca in esenta despre asta este vorba… de a face un minim de efort pt a trai mai sanatos, mai frumos si mai… in armonie cu ce ne inconjoara.
    Keep up the good work, esti o mare inspiratie pt noi.
    Si la multi ani si tie, mamei tale si tuturor doamnelor din viata ta, Dumnezeu sa va fie alaturi in tot ceea ce faceti !

  2. 2
    Mihaela Banica 

    Buna Cornelia,

    La multi ani!
    O zi minunata cu multe complimente, flori si zambete sa ai !

    Felicitari pentru ingredientele alese, unicitatea si culorile sic si captivante ale torturilor. Noua Prajitura Curcubeu e demna de Premiul Ingeniozitatii !

    O zi buna!
    Mihaela Banica

  3. 3
    Ramona 

    Iti doresc un 8 MARTIE superb la fel ca toate minunatiile pe care le creezi!

  4. 4
    Aura 

    La Multi Ani Cornelia! si felicitari din nou pt minunatiile tale.
    Vroiam sa te intreb daca vei publica si reteta completa pt torturi, tarte etc.
    Multumesc!
    O zi superba!

  5. 5
    cornelia 

    @Aura: Multumesc frumos pt urari. O primavara frumoasa iti doresc. Cat despre retete, pot sa-ti spun asa: unele pot sa le dau, unele nu. Asa cum ai observat, am dat intotdeauna retete pe blog, insa unele raman secrete pt ca asa este normal. Cum ar fi ca fiecare restaurant sa-si publice retetele de la meniu. In plus, multe retete sunt secrete si pentru angajatii mei. Insa, am o gramada de retete pe care nu le-am inregistrat si pe care am sa le prezint aici pe blog. Sper ca in viitorul apropiat sa am mai mult timp sa va scriu niste retete deosebite atat pt adulti, cat si pt copii. Te pup

  6. 6
    cornelia 

    @ Ramona: Multumesc frumos Ramona. Iti doresc o zi cat mai frumoasa.

  7. 7
    cornelia 

    @Mihaela: La multi ani, draga Mihaela! Esti foarte draguta. Iti multumesc pt “premiul” oferit :-) ). Incurajarile voastre sunt cel mai frumos cadou. Ma bucura atat de tare cand vad ca sunt apreciate eforturile mele, incat imi prind si mai tare aripi pt a merge mai departe. Multumesc frumos pt tot.

  8. 8
    Aura 

    Stiu Cornelia, ai perfecta dreptate, doar ca am intrebat din prea mult entuziasm :) deoarece desi sunt novice in ale bucatariei tortul de mere si afine mi-a iesit super si mi-am delectat invitatii la masa de Craciun, alaturi de cozonaceii de la Fibrio!
    Te pup si astept cu interes!

Leave a Reply » Register / Log in

Current month ye@r day *