14 Feb 2013 Retete sanatoase Episod 1 – “Ajutor! Vreau sa slabesc!”

Asa cum am promis, am sa redau aici retetele pe care le-ati vazut in primul episod. Sincer, mi-as fi dorit sa fi avut timp sa le fi scris imediat dupa emisiune, insa filmarile si activitatea de la restaurant nu mi-au permis. Cu scuzele de rigoare fata de aceste intarzieri, sa trecem la treaba. Smile

4 b

Supa de dovleac si ghimbir

Se inabuse ceapa in foarte putin ulei de masline sau plamier (1 lingura) cu apa  atat cat sa ramana alba-galbui. Nu prajim ci doar o inabusim. Trebuie sa fie al dente (putin tare) pentru a-si pastra cat mai mult din proprietati. Separat, se pun la fiert urmatoarele legume cu apa atat cat sa le acopere.

Dovleac cubulete – 100 – 120 gr (cca o cana aproape plina)

Ciuperci – 30 gr (o ciuperca medie)

Dovlecel – 30 gr (o bucata cam cat o ciuperca medie)

Ardei gras verde – 20 gr (1 lingura cu varf)

 

1b

Se fierb (nu foarte tare) si se amesteca cu ceapa calita. Se blendeaza impreuna cu o bucata de ghimbir (cat un sambure de caisa) pana se obtine o pasta fina de legume in care adaugam un varf de sare integrala de mare (sau Himalaya daca folositi), o lingura de lapte de cocos (sau o lingura de smantana de soia – depinde de preferinta) si cateva seminte de dovleac pentru decor. Este o supa ideala in sezonul rece. Dovleacul este bogat in vitaminele A, B, C si in mineralele potasiu, fier, magneziu, dar si in fibre.

 

5b

Este o supa satioasa pe care eu, personal, o consum la cina si imi tine de foame pentru ca m-am obisnuit sa mananc putin seara pentru a avea o digestie usoara care nu-mi tulbura somnul.

 

Quinoa cu dovleac si legume

Se spala foarte bine quinoa sub jet de apa rece (minim 2 minute). Ideal este sa o lasam in apa macar o ora la germinat. Daca nu o spalati bine nu indepartati invelisul saponin care da tenta amaruie dupa ce este gatita.  Se fierbe cu de 2 ori apa (ca volum) si avem grija sa nu o fierbem foarte mult. Se procedeaza la fel ca la un orez basmati (trebuie sa ramana putin al dente, nu fiarta pana se sfarama).

 

3b13b

Se calesc in ulei de masline cu putina apa urmatoarele legume:

Mazare – 15 gr (cca 1 lingura)

Ardei rosu feliat – 20 gr (cca 1 lingura)

Ciuperci champignon feliat – 1 bucata medie

Dovleac – 30 gr (2 – 3 linguri cubulete)

Recomand ca legumele sa ramana al dente (stiu ca va stresez cu asta, dar este un detaliu foarte important). Se pune quinoa fiarta si scursa (asta daca ati pus prea multa apa la fiert)peste legumele din tigaie si se mai lasa la foc cateva secunde (maxim 1 min), moment in care se adauga si sarea integrala de mare. Dupa ce se pune pe farfurie adaugam si patrunjelul.

 

12b

Salata mixta cu rodie: Salata verde + Rucola + Morcov ras + Patrunjel + Rodie + Mix de seminte (susan, dovleac, floarea soarelui, in)

 

9b

Sarmale de pui si curcan fara orez / 10 bucati

Pulpe pui dezosate (preferabil crescute la curte si hranite corespunzator) – 120 gr

Piept de curcan – 80 gr

Ceapa – 20 gr

Ciuperci champignon – 30 gr

Sos de rosii (de casa sau fara zahar din comert) – 100 gr

Cimbru – dupa gust

Seminte de in (pe care le macinam) – 0.5 – 1  lingurita

Seminte de chia (le macinam ) – 0.5 – 1  lingurita

Dovlecel ras – 2 linguri

Varza murata – 10 frunze (sau cate este necesar pentru ca marimea frunzelor difera)

 

 

IMG_0326

 

Se toaca carnea la robot (evitati sa cumparati carnea deja tocata pentru ca nu stiti niciodata ce calitate avea carnea inainte de a fi tocata. Credeti-ma, ca este posibil, sa nu va mai doriti sa cumparati aceasta portie de carne daca o vedeti netocata, in sensul ca poate avea prea multa grasime sau nu este proaspata cum v-ati dori)

Se amesteca 3-4 linguri de sos de rosii cu semintele de in si chia macinate (merge si numai una dintre ele si dublati cantitatea celeilalte). Se lasa cca  20 min ca sa gelatinizeze semintele macinate.

Se inabuse ceapa, se adauga ciupercile si dovlecelul si se amesteca cu sosul de rosii, carnea tocata si se condimenteaza cu cimbru, sare integrala de mare, piper. Apoi se amesteca sosul de rosii cu carnea si se impacheteaza foile de varza.

Se fierbe la cuptor pe un pat de varza tocata.

 

IMG_0333

De ce am scris o reteta de sarmale cu carne in conditiile in care eu nu consum carne? Promit sa va raspund si la asta Winking smile.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply » Register / Log in

Current month ye@r day *